вторник, 8 сентября 2015 г.

ПРОГРАМА
гуртка „Геологічне краєзнавство”

Основний рівень

Пояснювальна записка
Геологія – галузь науки, що вивчає мінерали, гірські породи, рельєф, структуру земної поверхні, корисні   копалини та їх значення для промислового і сільськогосподарського виробництва.  
Основним завданням  гуртка „ Геологічне краєзнавство”  є надання  вихованцям знань з основ геології, геологічних дисциплін  петрографії і мінералогії, ознайомлення учнів з найпростішими методами розвідки і пошуку корисних копалин,  визначення ролі і значення геології в розвитку  країни, навчання вихованців бережному  ставленню до  багатств навколишнього природного середовища,  формування туристсько-спортивних та краєзнавчих знаннь, умінь і навичок засобами позашкільної освіти.
 Такі теми з геології, як „Літосфера”, „Геологічна будова, рельєф та корисні копалини” та ін.,  включені до навчальних програм з географії, що сприятиме кращому засвоєнню юними геологами знань з геології.
Програма передбачає навчання дітей в гуртках основного рівня протягом трьох років.
На опрацювання навчального матеріалу відводиться по 216 годин на кожний рік.
Метою програми є набуття особистістю компетентностей у процесі геолгічного краєзнавства.
Основні завдання програми полягають у формуванні таких компетентностей:   
1. Пізнавальна компетентність: уміння досліджувати та раціонально  використовувати природні ресурси, знайомитися та вивчати природні  багатства рідного краю, кліматичні та погодні умови,  формувати особистісне сприйняття дослідженого матеріалу.
         2. Практична компетентність: досліджувати та описувати геологічні об’єкти , в т.ч. природні (корисні копалини, мінерали та ін.),  проводити пошукові роботи,  вивчати мікроклімат,  готувати колекції та гербарії, оформляти польовий зошит та щоденник досліджень за вибраною темою, орієнтуватися на місцевості за допомогою карти та компасу, проходити маршрути за легендою, встановлювати намет, розпалювати вогнище в різних погодних умовах, готувати страви в похідних умовах на вогнищі, долати природні перешкоди, дотримуватися основних правил техніки безпеки при участі у туристських подорожах та змаганнях; брати участь в учнівських та студентських конкурсах науково-дослідницьких робіт, олімпіадах, конференціях.
3. Творча компетнтність:  готувати науково-дослідницькі та пошукові роботи, складати  та читати геологічні  карти та розрізи, оформляти геологічні виставки, куточки та музеї, готувати описи маршрутів 1-3 денного походу, брати участь в екскурсіях, експедиціях, акціях, пошуковій та дослідницькій роботі.
4. Соціальна компетентність: здатність до співробітництва з науковими та науково-дослідницькими закладами, установами, соціальна активність, виховання культури спілкування, виховання свідомого ставлення до власної безпеки та безпеки оточуючих, збереження та примноження  природних багатств, повага до людей праці, формування позитивних якостей емоційно-вольової сфери (самостійність, колективізм, працелюбство, ініціативність, відповідальність та інші), виховання доброзичливості, вміння працювати в колективі.
Програма гуртка спрямована на формування системного мислення, поглиблення знань, умінь і навичок з окремих предметів та туристсько-краєзнавчої роботи.
В основу програми  „Геологічне краєзнавство”  покладено базові блоки:
•  краєзнавство;
• спортивно-туристська підготовка;
• фізична-культура та безпека життєдіяльності.
У змісті програм враховані вимоги Державного стандарту базової та повної загальної  середньої  освіти в галузях „Природознавство”, „Суспільствознавство”, „Здоров'я і фізична культура”. Програма включає відомості, які поглиблюють і доповнюють зміст предметів з географії, економіки та  краєзнавства, що вивчаються в загальноосвітніх навчальних закладах.
Важлива роль відводиться формуванню у гуртківців мовної культури, засвоєнню геологічної,  географічної,  краєзнавчої та туристської термінології, практичних навичок роботи з колекціями, гербаріями, обладнанням, компасом, картографічними матеріалами, користування туристським спорядженням та обладнанням, виконання топографічних робіт, свідомого ставлення до власного здоров’я.
Заняття гуртка організовується таким чином: одне заняття - теоретичне, друге – практичне. Тривалість занять визначається з урахуванням психофізіологічного розвитку та допустимого навантаження і сскладає в академічних годинах (45 хвилин). Орієнтовне співвідношення теоретичних і практичних годин 1 : 6. Екскурсії та практичні заняття є обов’язковими та необхідними складовими навчально-виховного процесу. Вони передбачають створення умов для наближення змісту тем до реального життя. Періодичність екскурсій і практичних занять на місцевості – один раз на місяць. Необхідною умовою організації екскурсій і практичних занять на місцевості є дотримання санітарно-гігієнічних вимог та техніки безпеки.
При плануванні екскурсій, практичних занять, подорожей та змагань беруться до уваги сезонні зміни погоди, кліматичні умови. Додаткові можливості для реалізації запланованих заходів зявляються  під час канікул.
Для закріплення та реалізації набутих вихованцями знань, умінь та навичок у кінці навчального року проводиться літня туристсько-краєзнавча подорож (поза сіткою навчальних годин ).
Програма передбачає варіативність як дидактичних принципів, так і елементів інноваційних методів навчання, спрямованих на формування творчої особистості, включаючи оздоровчу  спрямованість.
На заняттях гуртка використовують різноманітні методи навчання в залежності від віку гуртківців. Серед них: пояснювально-ілюстративні (розповідь, пояснення, бесіда, ілюстрація, дискусія та ін.), репродуктивні (відтворювальні), тренінгові (розвиток знань, набуття вмінь та навичок), дискусійні, проблемно-пошукові (дослідницькі, пошукові) методи навчання. При проведенні практичних занять перевага надається геологічним  дослідженням та пошуковій роботі,  складанням геологічних розрізів та  колекцій, спортивним та рухливим іграм з елементами туризму, геолого-краєзнавчим дослідженням за природою, об’єктами та інше.
Застосовуються різноманітні засоби навчання: наочні посібники, колекції, гербарії, картографічний, роздатковий матеріал, технічні засоби навчання.
Поряд з груповими, колективними формами роботи проводиться індивідуальна робота з гуртківцями, в тому числі при підготовці змагань, конкурсів, виставок та інших масових заходах. Створюються умови для диференціації та індивідуалізації навчання відповідно до творчих здібностей, обдарованості, віку та психофізичних особливостей дітей відповідно до чинного Положення про порядок організації індивідуальної та групової роботи в позашкільних навчальних закладах.
Перевірка компетентностей вихованців здійснюється під час проведення практичних занять у формі змагань, вікторин, конкурсів та відвідуванні музейних, екскурсійних  та промислових об’єктів.
Керівник гуртка в установленому порядку може вносити зміни  до розподілу навчального часу на вивчення окремих тем програми, враховуючи рівень підготовки, вік, інтереси вихованців, стан матеріально-технічної бази закладу, в якому працюють гуртки. Теми подані у порядку зростання складності матеріалу.
У перші тижні занять необхідно провести батьківські збори, де розповісти про план роботи гуртка, розклад занять та особисте спорядження юного туриста для практичних занять та подорожей.
При проведенні навчально-виховного процесу в гуртках та з метою ефективного засвоєння систематизованих знань, умінь та навичок використовуються засоби навчання відповідно до чинного Типового переліку навчально-наочних посібників і технічних засобів навчання для художньо-естетичних, еколого-натуралістичних, туристсько-краєзнавчих і науково-технічних позашкільних навчальних закладів.

Основний рівень, перший рік навчання

Тематичний план


Назва розділу, теми
Кількість годин

Усього
В тому числі
теоретичних
практичних
1
2
3
4
5

  1
РОЗДІЛ І.
Вступна частина

8

6

2
1.1.
Вступне заняття
2
2
-
1.2.
Туристсько-краєзнавчі можливості рідного краю
2
-
2
1.3.
Забезпечення безпечних умов проведення навчальних занять та туристсько-краєзнавчих подорожей
2
2
-
1.4.
Правила проведення туристських подорожей з учнівською та студентською молоддю
2
2
-

  2
РОЗДІЛ ІІ.
Краєзнавство

146

40

  106
2.1.
Актуалізація знань учнів з основ геології
2
2
-
2.2. 
Геологічні скарби України та історія іх вивчення
12
4
8
2.3.
Земля в космосі та її будова
8
2
     6
2.4.
Розвиток землі як геологічної структури, виникнення та розвиток житя на ній
12
    4
8
2.5.
Геологічні процеси та їх місце у формуванні гірських порід, мінералів і покладів корисних копалин
20
6
     14
2.6.
Мінерали їх фізичні властивості, класифікація за хімічним складом
30
8
22
2.7.
Мінерали в житті людини
20
8
12
2.8.
Підготовка до польових геологічних робіт
10
2
8
2.9.
Масові заходи: туристсько-краєзнавчі подорожі, зльоти , конференції тощо
20
-
20
2.10
Підготовка звіту краєзнавчої експедиції
12
4
8

   3
РОЗДІЛ ІІІ.
Туристсько-спортивна підготовка

32

6

26
3.1.
Спортивне орієнтування. Топографічна підготовка
10
2
8
3.2.
Туристське спорядження
2
-
2
3.3.
Туристський побут. Організація харчування в краєзнавчій експедиції
6
2
4
3.4.
Техніка пішохідного туризму
8
-
8
3.5.
Підготовка до літньої експедиції
6
2
4

   4

РОЗДІЛ ІV.
Фізична підготовка та безпека життєдіяльності

28

4

24
4.1.
Фізична підготовка. Спортивні ігри
22
2
20
4.2.
Правила санітарії та гігієни. Перша (долі карська) медична допомога
6
2
4

   5
РОЗДІЛ V
Підсумкове заняття
2
-
2
5.1.
Багатоденна туристсько-краєзнавча подорож
Поза сіткою годин
-
-

РАЗОМ:
216
56
160


  Зміст програми

РОЗДІЛ І.
ВСТУПНА ЧАСТИНА (8 год)

1.1. Вступне заняття (2 год)
Історія розвитку туризму та краєзнавства. Традиції, сучасний стан і можливості розвитку туризму і краєзнавства на сучасному етапі. Зміст і завдання роботи гуртка, особливості роботи юних географів-краєзнавців.

1.2. Туристсько-краєзнавчі можливості рідного краю (2год)
Зручність та вигідність географічного положення України. Різноманітність фауни, флори, багатство історико-культурної спадщини. Транспортний зв’язок та кордони рідного краю.
        
1.3. Забезпечення безпечних умов проведення навчальних занять
 та туристсько-краєзнавчих подорожей (2 год)
Техніка безпеки під час проведення занять у приміщеннях, спортивних залах, на спортивних майданчиках та на місцевості. Безпечні умови організації екскурсій. Правила дорожнього руху. Норми поведінки у міському та міжміському транспорті.
Протипожежна безпека в лісопарковій зоні, в туристських подорожах та краєзнавчих експедиціях.

1.4. Правила проведення туристських подорожей з учнівською
та студентською молоддю (2 год)
Права та обов’язки учасників туристсько-краєзнавчих подорожей. Забезпечення безпечних умов проведення подорожей згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 24.03.2006 р. № 237 „Про внесення змін до Правил проведення туристських подорожей з учнівською та студентською молоддю України”.
     
 РОЗДІЛ ІІ.
КРАЄЗНАВСТВО (146 год)

               2.1. Актуалізація знань учнів з основ геології  (2 год)
Повторення основних тем гуртка початкового рівня “Юні туристи – краєзнавці”, контрольна перевірка рівня туристсько-краєзнавчих знань, умінь та навичок гуртківців.

                         2. 2. Геологічні скарби України та історія їх вивчення (12 год)
Головні геологічні структури України; перелік та опис головних родовищ корисних копалин, історія їх відкриття та вивчення.
Практичні заняття.
Екскурсія до геологічного музею. Бесіда з геологами на місці їх роботи: у геологічній партії, лабораторії тощо.

2.3.  Земля в космосі та її будова (8 год)
Місце планети „Земля” у сонячній системі, сучасні погляди на її утворення та будову і повязані з ними принципи розміщення корисних копалин.
         Практичні заняття.
           Заняття в місцевому планетарії або метрологічній обсерваторії. Спостереження за зоряним небом, екскурсія до місцевого краєзнавчого музею.

2.4. Розвиток землі як геологічної структури,
виникнення та розвиток життя на ній (12 год)
Історія розвитку Землі, виникненя першоконтиненту, розбіг материків та інші цікаві гіпотези виникнення та розвитку геологічних структур континентів. Історія виникненя життя в морі, вихід життя на сушу. Хронологія життя Землі як основа хронологічного аналізу геологічних процесів. Геологічні поняття: група, система, відділ, ярус, зона.
         Практичні заняття.
           Вивчення у палеонтологічному музеї або на геологічних відслоненнях керівної геологічної фауни та її замальовування. Вивчення пам’яток геохронологічної таблиці.

2.5.  Геологічні процеси та їх місце у формуванні гірських порід,
мінералів і покладів корисних копалин (20 год)
Ендогенні геологічні процеси, пов’язані з появою внутрішньої енергії Землі. Рух земної кори як наслідок складок, тріщин, розломів і вертикальних коливань геологічних блоків. Значення понять „гороутворення”, „землетруси”, „вулканізм”. Характеристика таких утворень як „платформа”, „геосинкліналь”, аналіз їх значення у формувані суші. Зв’язок вулканізму з тектонічними процесами. Поняття інтрузії та дифузії, пегматитовий процес, пневматолітове та гідротермальне мінералоутворення.
Екзогенні процеси та їх енергія: вивітрювання, діяльність підземних вод, льодовиків, морів, лагун, озер, боліт. Фізичні, хімічні та біохімічні типи вивітрювання.
Роль екзогенних сил в утворенні покладів корисних копалин. Метаморфічні процеси та їх види. Утворення покладів азбесту, корунду, графіту та інші.
Вплив діяльності людини на природу, принципи раціонального використання геологічного середовища.
         Практичні заняття.
           Екскурсії до геологічних відслонень з метою ознайомлення з ендогенним та екзогенними процесами, продуктами руйнування гірських порід під час вивітрювання. Заняття з геологічною картою, збирання геологічних колекцій, метаморфічних, осадових та магматичних порід. Екскурсія до найблищих печер.

2.6. Мінерали, їх фізичні властивості та класифікація
за хімічним складом (30 год).
Основні властивості мінералів: блиск, колір, твердість, зовнішня форма, спайність, хімічний склад. Принципи класифікації мінералів за хімічним складом.
         Практичні заняття.
           Визначення мінералів за допомогою шкали МООСА та визначника мінералів усіх класів і конспектування своїх спостережень.
Збирання мінералів на геологічних відслоненнях та оформлення їх у колекції. Змагання з визначення та опису мінералів.

2.7. Мінерали в житті людини(20 год)
         Мінерали як корисні копалини різних видів: енергетична сировина (нафта, газ, горючі сланці, торф, вугілля);
         руди кольорових металів (мідний колчедан, свинців блиск, цинкова обманка, кіновар);
         руди рідкісних металів (молібденовий блиск, оловяний камінь, вольфраміт);
         дорогоцінні метали (золото, срібло, платина);
агроруди (апатит, фосфорит, сільвіан, селітра);
сировина для хімічної промисловості (сірка, сірчаний колчедан, камяна сіль, глауберова сіль, гіпс);
вогнетривкі матеріали та сировина для виробництва олівців, електротехнічної, фосфоритової промисловості (азбест, доломіт, магнезит, слюда, графіт, каолін, польовий шпат;
дорогоцінні та напівдорогоцінні каміння (яшма, малахіт, аметист, гірський кришталь, рубін, сапфір, смарагд, топаз аквамаларин).
         Практичні заняття.
           Робота з колекціями корисних копалин, підготовка доповідей з теми „Корисні копалини” та рецензування цих робіт. Екскурсії на карєри, шахти, рудники для ознайомлення з методами розробки корисних копалин. Тематична екскурсія до мінералогічного музею.

2.8. Підготовка до польових геологічних робіт  (10 год).
Типи відслонень, робота на них. Відслонення: виходи магматичних, осадових і метаморфічних порід, жил „залізних шляп”, розсипи. Зняття зразків опис відслонень, їх прив”язка до карти. Умовне позначення гірських порід і робота з гірським компасом.
Види проб, геохімічні методи пошуку, шліхові проби, уламково-річковий метод. Ознайомлення з геологічними картами і літературою з району пошуку, фізико-географічна та геологічна характеристика району.
         Практичні заняття.
           Взяття проб. Визначення азимута, побудова профілю. Визначення елементів залягання гірських порід.

2.9. Масові заходи: туристсько-краєзнавчі подорожі,
зльоти,    конференції тощо (20 год)
Ознайомлення з  Положеннями та Умовами проведення різних зльотів та змагань.
Практичні заняття.    
Визначення мети і завдань експедиції. Підбір групи та розподіл обов’язків. Підготовка спорядження та топографічних матеріалів.

2.10. Підготовка звіту краєзнавчої експедиції (12 год)
Підсумкова робота з польовим щоденником, зібраними під час експедиції письмовими та усними джерелами. Паспортизація маршрутів і пам’ятників історії та культури. Схема туристсько-краєзнавчого маршруту та його опис.
Пропаганда туристсько-краєзнавчої експедиції в школі, позашкільному навчальному закладі.
Практичні заняття.  
Оформлення польового щоденника. Складання письмового звіту про туристсько-краєзнавчу експедицію. Підготовка матеріалів, зібраних під час експедиції для передачі в краєзнавчий музей  навчального закладу. Оформлення звітної виставки.
Виступи зі звітом про туристсько-краєзнавчу експедицію у навчальному закладі, на конференції.

                                                                 РОЗДІЛ ІІІ.
ТУРИСТСЬКО-СПОРТИВНА ПІДГОТОВКА (382год)

3.1. Спортивне орієнтування. Топографічна підготовка (10 год)
Загальні відомості про спортивне орієнтування. Способи орієнтування на місцевості за компасом, небесними світилами. Визначення сторін горизонту за компасом. Поняття про азимут, масштаби спортивних карт. Умовні знаки на спортивних картах. Види змагань у спортивному орієнтуванні.
Практичні заняття.  
Рух на місцевості з орієнтуванням за картою та легендою. Визначення сторін горизонту за компасом. Рух за вказаним азимутом.

3.2. Туристське спорядження (2год)

Практичні заняття.    
Загальні вимоги до спорядження (маса, надійність, компактність, естетичність, відповідність призначенню). Групове, індивідуальне, спеціальне та саморобне спорядження. Підготовка та ремонт спорядження. Укладка рюкзака.

3.3. Туристський побут.
Організація харчування в краєзнавчій експедиції ( 6 год)
Улаштування місць привалів і ночівель, охорона природного середовища. Заготівля дров. Типи вогнищ.
Практичні заняття.
Встановлення наметів. Улаштування місця для вогнища. Розпалювання вогнищ різного типу. Приготування їжі в польових умовах.

3.4. Техніка пішохідного туризму (8 год)
Практичні заняття.    
Рух групи в пішому поході. Стрій туристської групи. Особливості руху туристської групи в певному районі. Способи подолання перешкод. Забезпечення техніки безпеки при подоланні перешкод.

3.5. Підготовка до літньої експедиції (6 год)
Мета та завдання експедиції. Вивчення району експедиції. Методи збирання історико-краєзнавчих матеріалів. Польовий зошит та польовий щоденник, вимоги до їх ведення, спеціальні запитальники.
Практичні заняття.  
Розподіл обов’язків між членами групи. Робота з картографічним матеріалом з метою розробки маршруту експедиції. Складання кошторису та матеріальне забезпечення експедиції.

РОЗДІЛ ІV.
ФІЗИЧНА ПІДГОТОВКА ТА БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ (28 год)

4.1. Фізична підготовка. Спортивні ігри (22 год)
Ранкова гімнастика - один з факторів фізичної підготовки юних туристів-краєзнавців. Час, умови і місце проведення ранкової гімнастики. Похідний крок. Вправи для ніг, присідання та стрибки. Гігієна гімнастичних вправ. Вправи без предметів та на гімнастичних снарядах. Біг на різні дистанції. Стрибки у довжину та висоту. Плавання на різні дистанції.
Практичні заняття.
Розучування кількох комплексів ранкової гімнастики та техніки оздоровчого бігу, правильного дихання. Біг на 50 та 100 метрів, спеціальні бігові вправи, стрибки у довжину, через першкоди.
Вдосконалення техніки різних видів плавання.
Одноденний похід.

4.2. Правила санітарії та гігієни.
Перша (долікарська) медична допомога (6 год)
Правила особистої гігієни (догляд за шкірою, зубами, тощо).
Гігієна одягу та взуття (правильний вибір взуття та одягу).
Гігієна харчування та водосолевий режим. Профілактика захворювань і травмувань під час подорожі.
Допомога при травмах і захворюваннях, що виникли через неправильні дії туристів (опіки, рани, порізи, отруєння).
Потертості, мозолі, переломи та їх види, вивихи, розтяги, струс мозку, забиття голови, живота, грудей.
Гостра судинна недостатність, непритомність, шок.
Види кровотеч. Правила та техніка накладання джгута. Похідна аптечка.
Практичні заняття.  
Накладання пов’язок, шин при різних типах переломів, вивихів тощо.
Виготовлення нош, способи транспортування потерпілого, техніка реанімації. Допомога при травмах  та отруєнні травами, грибами.

РОЗДІЛ V.
ПІДСУМКОВЕ ЗАНЯТТЯ (2 год)
Підведення підсумків роботи гуртка за рік. Відзначення кращих вихованців гуртка за підсумками навчання. Завдання на літо.

5.1. Багатоденна туристсько-краєзнавча подорож
Підготовка та проведення туристсько-краєзнавчої подорожі як форми комплексного закріплення та реалізації набутих вихованцями знань, умінь та навичок у навчальному році (проводиться поза сіткою навчальних годин та, як правило, під час літніх канікул).
 
Основний рівень, другий рік навчання

Тематичний план


Назва розділу, теми
Кількість годин
Усього
В тому числі
теоре­тичних
прак­тичних
1
2
3
4
5

1
РОЗДІЛ І.
Вступна частина



ВС

6

6

-
1.1.
Вступне заняття
2
2
-
1.2.
Забезпечення безпечних умов проведення навчальних занять та туристсько-краєзнавчих подорожей
2
2
-
1.3.
Правила проведення туристських подорожей з учнівською та студентською молоддю
2
2
-

2
 РОЗДІЛ ІІ.
Краєзнавство


150

50

100
2.1.
Актуалізація знань учнів за попередній навчальний рік
2
2
-
2.2.
Обробка результатів літніх геологічних походів та експедицій
10
4
6
2.3.
Нові досягненя геологічної науки України
4
2
2
2.4.
Історія розвитку загального структурного плану
Євразійського континенту


разійського континенту
2
2
-
2.5.




Структурна геологія Євразійського континенту
4
2
2
2.6.
Гідрогеологія України

2
2
-
2.7.
Гірські породи України та методи їх вивчення
34
10
24
2.8.
Пошукові ознаки та методи розвідки корисних копалин
10
4
6
2.9.
Маршрутна геологічна зйомка:
А. Завдання геологічної зйомки
Б. Документація геологічних відслонень
В. Випробування пухких відкладів на важкій фракції
Г. Радіометричні дослідження
Д. Гідрогеологічні та гідрохімічні дослідження
Е. Привязка обєктів досліджень до топографічних карт
Є. Екологічні дослідження на маршруті
Ж. Документація матеріалів зйомки


2
8
8

6
10

8
6
8

    2
    4
    2 

    2
    2

    2
    -
    2

-
4
6

4
8

6
6
6
2.10.
Складання геологічних карт, розрізів  і геологічних звітів
8
2
      6
2.11.
Масові заходи: подорожі, зльоти, конференції, конкурси тощо
18
4
14

3
 РОЗДІЛ ІІІ.
Туристсько-спортивна підготовка


30

4

26
3.1.
Спортивне орієнтування. Топографічна підготовка








12
2
10
3.2.
Техніка пішохідного туризму
12
-
12
3.3.
Туристський побут. Організація харчування під час подорожі
6
2
4

4
РОЗДІЛ ІV.
Фізична підготовка та безпека життєдіяльності




житттєдіяльності Фізична підготовка та безпека житттєдіяльності Фізична підготовка та безпека жжжжиттєдіяльножитттєдіяльності
28
6
22
4.1.
Фізична підготовка. Спортивні ігри
    22
4
18
4.2.
Правила санітарії та гігієни. Перша (долікарська) медична  допомога
6
2
4
5
РОЗДІЛ V. Підсумкове заняття




















Підсумкове заняття
2

2

-
5.1.
Багатоденна туристсько-краєзнавча подорож
Поза сіткою
годин



РАЗОМ:
216
68
148


         Зміст програми

РОЗДІЛ І
ВСТУПНА ЧАСТИНА ( 6 год)

1.1. Вступне заняття (2 год)
 Стан і можливості розвиткутуризму і краєзнавства на сучасному етапі. Зміст і завдання роботи гуртка, особливості роботи юних геологів-краєзнавців.

1.2. Забезпечення безпечних умов проведення навчальних занять та туристсько-краєзнавчих подорожей (2 год)
Техніка безпеки під час проведення занять у приміщеннях, спортивних залах, спортивних майданчиках та на місцевості. Безпечні умови організації екскурсій. Правила дорожнього руху. Норми поведінки у міському та міжміському транспорті.
Протипожежна безпека в лісопарковій зоні, в туристських подорожах та краєзнавчих експедиціях.

1.3. Правила проведення туристських подорожей з учнівською та студентською молоддю (2 год)
Права та обов’язки учасників туристсько-краєзнавчих подорожей. Забезпечення безпечних умов проведення подорожей згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 24.03.2006 р. № 237 „Про внесення змін до Правил проведення туристських подорожей з учнівською та студентською молоддю України”.

РОЗДІЛ ІІ
КРАЄЗНАВСТВО (150 год)

2.1. Актуалізація знань учнів за попередній рік навчання (2 год)
Контрольна перевірка рівня туристсько-краєзнавчих знань, умінь та навичок гуртківців. Підведення підсумків багатоденної  туристсько-краєзнавчої подорожі.

2.2. Обробка результатів літніх геологічних експедицій (10 год.)
Обробка зібраних матеріалів для складання звіту. Участь у заочному конкурсі на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію з активними формами пересування.
         Практичні заняття.
          Виготовлення картографічної документації та звіту, оформлення тематичних геологічних колекцій та виставок. Участь у конференціях, зльотах.

2.3. Нові досягнення геологічної науки (4 год.)
          Головні напрями пошуку корисних копалин:
енергетично-паливні ресурси;
розвідка та пошуки поліметалів, золота та алмазів;
розвідка та пошошуки будівельних матеріалів;
розвідка та пошуки залізорудних корисних копалин;
розвідка та пошуки підземних вод.
Характеристика звязків геологічної науки та практики, аналіз новітніх досягнень вітчизняної геології та значення для народного господарства України.         
         Практичні заняття.
          Екскурсія до геологічного музею, виробничого або академічного закладу. Нанесення на контурну карту України головних родовищ корисних копалин України та районів, перспективних для пошуку.

2.4.  Історія розвитку загального структурного плану Євразійського континенту (2 год)
         Вивчення за допомогою структурної карти світу головних рис континентів Європи та Азії на різних етапах розвитку – від утворення до сьогодення. Характеристика кристалічних щитів як структур, біля яких нарощувалась континентальна кора. Зв'язок  різних покладів корисних копалин з окремими геологічними структурами та історія їх розвитку (вугілля Донбасу, залізорудні поклади Придніпров’я,  газ та нафта Прикарпаття).

2.5.  Структурна геологія Євразійського континенту (4 год)
Визначення геологічних структур, у межах яких розміщується Україна, структур, з якими вона межує, у контексті загального структурного плану Євразійського континенту. Будова Українського кристалічного щита, Дніпрово-Донецького авлакогенута, Воронезького щита, Тавричної плити, Кримсько-Кавказької геосинклінарії, Приазовського щита, Подільської плити, Передкарпатського крайового прогину, Карпатської геосинклінарії, Закарпатського прогину.
         Практичні заняття.
          Виділення контурів найважливіших геологічних структур України з використанням контурної карти України, написання реферату з будови, історії розвитку та значення окремих геологічних структур України.

2.6. Гідрогеологія України (2 год)
         Вода як корисна копалина. Зв'язок покладів води з геологічними структурами. Залежність хімічного складу води від хімічного складу гірських порід. Визначення на гідрологічній карті України головних гідрологічних басейнів; характеристика водних запасів.
Проблеми екологічного захисту підземних вод і зв'язок підземних вод з наземними.
       
2.7. Гірські породи України та методи їх вивчення  (34 год)
Петрографія як наука, що вивчає гірські породи. Поняття про гірські породи, їх класифікація, форми залягання, структура, текстура та головні методи їх вивчення.
Гірські породи, їх генезис та форми залягання.
Зв'язок  родовищ корисних копалин із різними гірськими породами. Осадові гірські породи України, їх класифікація, утворення та діагенез.
Хімічні та біохімічні накопичення (боксити, залізомарганцеві відклади, фосфорити, кременисті та карбонатні породи, солі).
Значення кустоболітів – горючих мінералів і порід (вугілля, нафта, торф, горючі сланці, газ), умови їх утворення.
             Практичні заняття.
             Визначення за допомогою геологічних колекцій фізичних властивостей гірських порід, складу, структури, текстури та назви. Методи визначення гірських порід у петрографічній лабораторії.
         Опис на прикладі геологічних відслонень гірських порід і їх визначення; добір і документація зразків, спостереження за процесами вивітрювання, набуття навичок роботи з гірським компасом.
         Екскурсії до кар’єрів, нафтових промислів та інш.

2.8. Пошукові ознаки та методи розвідки корисних копалин (10 год)
Головні пошукові ознаки корисних копалин ендогенного, екзогенного та метаморфічного походження. Рудні та нерудні корисні копалини, мінеральні та прісні води.
         Уламковий, валунно-льодовиковий та шліховий методи пошуку корисних копалин.
Геохімічний, металогенний, біохімічний та комплексний геофізичний методи.
         Практичні заняття.
          Робота з колекціями руд, заняття в польових геологічних підрозділах. Опис виходів підземних вод, відбір і документація зразків води. Визначення властивостей води методом органолептичного аналізу та розрахунок дебету джерела.
2.9.Маршрутна геологічна зйомка

         А. Завдання геологічної зйомки (2 год)
         Маршрутна геологічна зйомка як початковий, рекогносціюючий комплекс польових і геологічнх досліджень. Непоширені та відомі приклади відкриття великих покладів корисних копалин в результаті маршрутної зйомки.

         Б. Документація геологічних відслонень (8 год)
         Привязка  до місцевості, нанесення даних на карту,  нумерація. Записи в щоденнику. Опис прошарків породи.
         Відмінність азимута падіння пласта від азимута простягання на 90 градусів.
         Умовні геологічні знаки на малюнку відслонення. Добір геологічних зразків, їх вивчення та визначення в лабораторних умовах.
         Порядок збирання та одування відібраних зразків (нумерування).
          Практичні занятя.
          Ведення щоденника. Заходи безпеки на практичних заняттях. Геологічні молотки, захисні окуляри, рукавиці, огорожі.
         В. Випробування пухких відкладів на важкій фракції (8 год)
         Алювіальні, колювіальні, делювіальні пухкі відклади. Шліхове випробуваня. Руйнування порід.
         Транспортування водним потоком, диференціація згідно з вагою та відкладення в нерівностях рельєфу концентрованими масами.
         Самородні елементи (золото, платина, алмази), складні оксиди (ільменіт, каситеріт, монацит). Алюмосилікати та сульфіди.
         Головні фактори, що визначають мінеральний склад розсипу.
         Необхідне спорядження та матеріали для шліхового випробування розсипів корисних копалин у руслових, прируслових і долинних ділянках водостоків і на бортах долин.
         Об’єм  проб. Місце відбору. Процес промивання. Висушування шліх.
         Попереднє польове визначення мінералів шліху. Зв'язок  з геологічними організаціями.
          Практичні заняття.
           Практичні тренування на річках різних типів з геологічним матеріалом різного складу.
           Г. Радіометричні дослідження (6 год)
Доцільність радіометричних методів пошуку корисних копалин. Екологічні дослідження. Будова та принцип дії радіометрів різних модифікацій.
         Обробка матеріалів досліджень математично та побудовою необхідних графічних схем в ізолініях методом інтерполяції
         Практичні заняття.
          Тренувальні пошуки за допомогою радіометра радіоактивного еталону.
         Д. Гідрогеологічні, гідрологічні та гідрохімічні дослідження (10год)
         Значення води в житті людини. Запаси води. Вивчення води як геологічного тіла та географічного феномена. Вивчення дебету джерел обємним способом та дебету річок і струмків поплавковим методом. Методи відбору проб води.
         Практичні заняття.
          Комплекс робіт біля річки, струмка, джерела. Документування результатів вимірювання.
         Е. Прив’язка об’єктів досліджень до топографічних карт (8 год)
         Значення топографії для геології. Поняття про план, карту та методи їх виготовлення. Використання карт у геології. Умовні знаки топографічних і геологічних карт, правильне нанесення їх на карту.
         Практичні заняття.  Практичні методи роботи з планом і картою; орієнтування ліній на місцевості та на плані, характер визначення зв’язку  магнітного  та істинного азимута, читання топографічної карти або плану, вимірювання відстані на плані місцевості. Орієнтування на місцевості.
         Найпростіші топографічні інструменти (рулетка, транспортир, масштабна лінійка, бусоль, теодоліт, нівелір, мензула).
         Вимірювання на місцевості. Розвязання  геодезичних завдань. Методи камеральної обробки матеріалів зйомки.
         Є. Екологічні дослідження на маршруті (6 год)
         Система знань з екології локальної біосфери. Використання та збереження місцевих природних ресурсів. Поняття про ландшафні (геграфічні) зони. Вплив господарської (суто геологічної) діяльності людини на ландшафти.
         Практичні заняття.
          Екскурсії до краєзнавчого музею, ботанічного саду, дендропарку та до місць, де діяльність людей негативно впливала на екологічні системи. Дотримання екологічної дисципліни. Вплив на ландшафти побутової діяльності геологічних груп.
         Співпраця з товариством охорони природи.
         Ж. Документація матеріалів зйомки (8 год)
         Польова книжка геолога та її титульний лист  – головний документ у роботі геолога. Опис маршруту.
         Практичні заняття.
          Тренувальні маршрути. Нотатки в польовій книжці.

2.10. Складання геологічних карт, розрізів
та геологічних звітів (8 год)
         Складання геологічної карти в геолого-розвідуввальній установі. Головні типи геологічних карт. Побудова геологічних розрізів. Геохронологічна таблиця, її кольорова індексація. Структурна геологія. Геологічний звіт про подорож, його обов’язкові  розділи.
         Практичні заняття.
          Навички роботи з інструментами та матеріалами  в геологічній експедиції. Побудова геологічної карти. Побудова розрізу та його оформлення. Умовні знаки. Рецензуваня робіт.

2.11. Масові заходи: подорожі, зльоти, конференції, конкурси (18год)
 Ознайомлення з Положеннями та Умовами проведення масових заходів з учнівською та студентською молоддю. Загальні поняття про Правила туристських змагань. Робота з Положенням та Умовами змагань. Основні принципи суддівства змагань. Таблиця штрафів та командна картка.
Практичні заняття.
Визначення мети і завдань експедиції. Підбір групи та розподіл обов'язків. Підготовка спорядження та топографічних матеріалів.
                               
РОЗДІЛ ІІІ.
ТУРИСТСЬКО-СПОРТИВНА ПІДГОТОВКА (30 год)

3.1. Спортивне орієнтування. Топографічна підготовка (12 год)
Загальні відомості про спортивне орієнтування. Масштаби спортивних карт. Умовні знаки на спортивних картах. Види змагань у спортивному орієнтуванні.
Геодезія і картографія. Види картографічних матеріалів, які використовуються під час туристсько-краєзнавчих походів та експедицій.
Практичні заняття.
Вимірювання і відкладення відстаней на карті за допомогою лінійки, циркуля, курвіметра. Викреслювання умовних топографічних знаків. Топографічний диктант. Викреслювання умовних знаків спортивних карт. Вправи з читання спортивних карт. Вправи на місцевості з орієнтування в заданому напрямі, на маркованій дистанції.

3.2. Техніка пішохідного туризму (12 год)
Практичні заняття.
Правила змагань з  пішохідного туризму, класифікація змагань, вимоги щодо класу дистанції змагань. Техніка подолання природних перешкод в різних умовах:
• рух  стежками (прийоми руху на підйомах і спусках);
• рух трав’янистими схилами (способи „ялинка”, „серпантин”, ”спортивний”);
• рух через лісову хащу (способи подолання лісових завалів, буреломів,
скупчень валунів тощо);
• рух через болото, способи його подолання;
• способи подолання водних перешкод (убрід, по камінню, по містках, „маятником”, за допомогою навісної переправи).

3.3. Туристський побут.
Організація харчування під час подорожі (6 год)
Загальні вимоги до місць привалів і ночівель у походах: безпечність, зручність, наявність питної води та дров. Вибір місця, планування табору, розподіл обов’язків. Протипожежна безпека, типи вогнищ та їх призначення. Порядок та чистота в місцях привалів та ночівель.
Режим харчування та водосолевий режим у подорожі. Калорійність, поживність, смакові якості та різноманітність харчування.
 Практичні заняття.
Встановлення наметів. Улаштування місця для вогнища. Розпалювання вогнищ різного типу. Приготування їжі в польових умовах.

РОЗДІЛ ІV.

ФІЗИЧНА ПІДГОТОВКА ТА БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ (28 год)

4.1. Фізична підготовка. Спортивні ігри (22 год)
Вимоги до фізичного стану юних туристів-краєзнавців. Загальна та спеціальна фізична підготовка як фактор попередження і профілактики захворювань, травм, нещасних випадків. Ранкова гімнастика - один з факторів фізичної підготовки юних туристів-краєзнавців. Основи техніки оздоровчого бігу. Забезпечення безпеки на заняттях. Спортивні ігри.
Практичні заняття.
Розучування техніки оздоровчого бігу, правильного дихання. Біг на 50 та 100 метрів, спеціальні бігові вправи, стрибки у довжину, через перешкоди.
Удосконалення техніки метання м’яча, гранати. Відпрацювання гімнастичних рухів з предметами. Участь у ігрових видах спорту - баскетболі, футболі, гандболі. Прийоми дій з партнером та протидії з суперником у відповідній грі, проведення естафет.
Вдосконалення техніки різних видів плавання.
Одноденний похід.

4.2. Правила санітарії та гігієни. Перша (долікарська)
 медична допомога (6 год)
Правила особистої гігієни (догляд за шкірою, зубами, чистота ніг тощо). Гігієна одягу та взуття (правильний вибір взуття та одягу).
Гігієна харчування та водосолевий режим. Профілактика захворювань і травмувань під час подорожі.
Допомога при травмах і захворюваннях, що виникли через неправильні дії туристів (опіки, рани, порізи, отруєння).
Потертості, мозолі, переломи та їх види, вивихи, розтяги, струс мозку, забиття голови, живота, грудей.
Гостра судинна недостатність, непритомність, шок.
Види кровотеч. Правила та техніка накладання джгута. Похідна аптечка.
Практичні заняття.
Накладання пов’язок, шин при різних типах переломів, вивихів, розтягів, забиття тощо.
Виготовлення нош, способи транспортування потерпілого, техніка реанімації. Допомога при травмах та отруєнні травами, грибами.

РОЗДІЛ V.
ПІДСУМКОВЕ ЗАНЯТТЯ (2 год)

Підведення підсумків роботи гуртка за рік. Відзначення кращих вихованців гуртка за підсумками навчання. Завдання на літо.

5.1. Багатоденна туристсько-краєзнавча подорож
Підготовка та проведення туристсько-краєзнавчої подорожі як форми комплексного закріплення та реалізації набутих вихованцями знань, умінь та навичок у навчальному році (проводиться поза сіткою навчальних годин та, як правило, під час літніх канікул).


Основний рівень, третій рік навчання

Тематичний план


Назва розділу, теми
Кількість годин
Усього
В тому числі
теоре­тичних
прак­тичних
1
2
3
4
5

1
РОЗДІЛ І.
Вступна частина



ВС

6

6

-
1.1.
Вступне заняття
2
2
-
1.2.
Забезпечення безпечних умов проведення навчальних занять та туристсько-краєзнавчих подорожей
2
2
-
1.3.
Правила проведення туристських подорожей з учнівською та студентською молоддю
2
2
-

2
 РОЗДІЛ ІІ.
Краєзнавство


150

50

100
2.1.
Актуалізація знань учнів за попередній рік навчання
2
2
-
2.2.
Геологічна будова та корисні копалини рідного краю:
-         стратиграфія та історія геологічного розвитку місцевості;
-         тектонічна будова регіону;
-          геоморфологія рідного краю;
-         регіональна гідрогеологія;
-         корисні копалини, способи їх видобутку та використання

48
36
12
2.3.
Геологічні пам’ятки природи та їх значення для дослідження геології краю






15
9
6
2.4.
Значення геології для господарської діяльності людини. Зв’язок геологічної науки з господарським комплексом регіону


3
3
-
2.5.




Методика проведення геолого-краєзнавчих досліджень:
- підготовчий період;
- польові геологічні дослідження;
- техніка польової роботи;
- камеральний період

20
8
12
2.6.
Підготовка та написання пошуково-дослідницької роботи з геологічного краєзнавства
-         етапи роботи над науковим дослідженням;
-         алгоритм підготовки та написання роботи;
-         основні вимоги до науково-дослідницької роботи
50
30
20
2.7.
Підготовка до захисту науково-дослідницької роботи з геологічного краєзнавства
12
3
9

3
 РОЗДІЛ ІІІ.
Туристсько-спортивна підготовка


30

4

26
3.1.
Спортивне орієнтування. Топографічна підготовка








12
2
10
3.2.
Техніка пішохідного туризму
12
-
12
3.3.
Туристський побут. Організація харчування під час подорожі
6
2
4

4
РОЗДІЛ ІV.
Фізична підготовка та безпека життєдіяльності




житттєдіяльності Фізична підготовка та безпека житттєдіяльності Фізична підготовка та безпека жжжжиттєдіяльножитттєдіяльності
28
6
22
4.1.
Фізична підготовка. Спортивні ігри.
   22
4
18
4.2.
Правила санітарії та гігієни. Перша (долікарська) медична допомога
6
2
4
5
РОЗДІЛ V. Підсумкове заняття




















Підсумкове заняття
2
2
-
5.1.
Багатоденна туристсько-краєзнавча подорож
Поза сіткою
годин



РАЗОМ:
216
70
146
     

   Зміст програми

РОЗДІЛ І
ВСТУПНА ЧАСТИНА ( 6 год)

1.1. Вступне заняття (2 год)
 Стан і можливості розвитку туризму і краєзнавства на сучасному етапі. Зміст і завдання роботи гуртка, особливості роботи юних геологів-краєзнавців.

1.2. Забезпечення безпечних умов проведення навчальних занять та туристсько-краєзнавчих подорожей (2 год)
Техніка безпеки під час проведення занять у приміщеннях, спортивних залах, спортивних майданчиках та на місцевості. Безпечні умови організації екскурсій. Правила дорожнього руху. Норми поведінки у міському та міжміському транспорті.
Протипожежна  в туристських подорожах та краєзнавчих експедиціях.

1.3. Правила проведення туристських подорожей з учнівською та студентською молоддю (2 год)
Права та обов’язки учасників туристсько-краєзнавчих подорожей. Забезпечення безпечних умов проведення подорожей згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 24.03.2006 р. № 237 „Про внесення змін до Правил проведення туристських подорожей з учнівською та студентською молоддю України”.

РОЗДІЛ ІІ
КРАЄЗНАВСТВО (150 год)

2.1. Актуалізація знань учнів за попередній рік навчання (2 год)
Контрольна перевірка рівня туристських та геолого-краєзнавчих знань, умінь та навичок гуртківців. Підведення підсумків багатоденної  геолого-краєзнавчої подорожі.

2.2. Геологічна будова та корисні копалини рідного краю (48 год.)
Геологічна карта регіону. Склад гірських порід та пов’язані з ними корисні копалини. Способи видобутку корисних копалин. Історія геологічного розвитку та стратиграфія регіону. Історія формування сучасної поверхні своєї місцевості. Гідрогеологічні умови регіону.
         Практичні заняття.
          Робота з геологічною та тектонічною картами регіону. Побудова стратиграфічних колонок, геологічних  розрізів. Визначення мінералів та гірських порід, створення колекцій корисних копалин. Екскурсії до родовищ корисних копалин.

2.3. Геологічні пам’ятки природи та їх значення для
дослідження геології краю  (15 год.)
Визначення геологічних пам’яток природи та їх класифікація. Геологічні пам’ятки природи свого краю.
         Практичні заняття.
          Екскурсія до геологічної пам’ятки природи.

2.4.  Значення геології для господарської діяльності людини. Зв’язок геологічної науки з господарським комплексом регіону (3 год)
         Геологічні організації регіону, науково-дослідницькі  та виробничі об’єднання. Використання корисних копалин у господарському комплексі регіону.
Практичні заняття.
Виробнича екскурсія до одного з геологічних підприємств.

2.5.  Методика проведення геолого-краєзнавчих досліджень (20 год)
Цілі і завдання підготовчого періоду. Вибір місця проведення геолого-краєзнавчої експедиції. Підбір топографічних карт, вивчення геологічної літератури та робіт попередніх дослідників.
Правила проведення польових геологічних досліджень. Організація роботи в експедиції, розподіл обов’язків. Види польових геологічних досліджень та їх особливості в певному регіоні. Техніка польових робіт. Правила ведення польової книжки, правила вивчення і опису відслонення, замальовка відслонення, ведення польової документації.
Цілі і завдання камерального періоду. Складання стратиграфічної колонки та геологічного розрізу, формування та оформлення геологічної колекції.
         Практичні заняття.
Робота з геологічними звітами. Робота на відслоненні. Опис та замальовка відслонення. Відбір зразків гірських порід та палеонтологічних знахідок.

2.6. Підготовка та написання пошуково-дослідницької роботи з геологічного краєзнавства (50 год)
 Особливості написання наукової роботи з геологічного краєзнавства. Етапи роботи над науковим дослідженням. Підготовчий етап. Етап роботи над текстом. Заключний етап.
Алгоритм підготовки та написання роботи. Постановка проблеми та вибір теми дослідження. Визначення літературних джерел. Формулювання завдань дослідження, об’єкта та предмета дослідження. Складання плану роботи. Збір статистичної інформації. Викладення тексту роботи згідно зі структурою.
Основні вимоги до науково-дослідницької роботи. Структура роботи. Вимоги до змісту роботи. Правила оформлення роботи.
Практичні заняття.
Робота з літературними джерелами. Робота в архівах, геологічних музеях. Консультації науковців.
       
2.7. Підготовка до захисту науково-дослідницької роботи з геологічного краєзнавства.  (12 год)
Основні вимоги до доповіді. Правила підготовки і оформлення презентації та наочного матеріалу для захисту. Правила ведення дискусії.
Практичні заняття. Підготовка доповіді. Оформлення презентації та наочного матеріалу.

                               
РОЗДІЛ ІІІ.
ТУРИСТСЬКО-СПОРТИВНА ПІДГОТОВКА (30 год)

3.1. Спортивне орієнтування. Топографічна підготовка (12 год)
Загальні відомості про спортивне орієнтування. Масштаби спортивних карт. Умовні знаки на спортивних картах. Види змагань у спортивному орієнтуванні.
Геодезія і картографія. Види картографічних матеріалів, які використовуються під час туристсько-краєзнавчих походів та експедицій.
Практичні заняття.
Вимірювання і відкладення відстаней на карті за допомогою лінійки, циркуля, курвіметра. Викреслювання умовних топографічних знаків. Топографічний диктант. Викреслювання умовних знаків спортивних карт. Вправи з читання спортивних карт. Вправи на місцевості з орієнтування в заданому напрямі, на маркованій дистанції.

3.2. Техніка пішохідного туризму (12 год)
Практичні заняття.
Правила змагань з  пішохідного туризму, класифікація змагань, вимоги щодо класу дистанції змагань. Техніка подолання природних перешкод в різних умовах:
• рух  стежками (прийоми руху на підйомах і спусках);
• рух трав’янистими схилами (способи „ялинка”, „серпантин”, ”спортивний”);
• рух через лісову хащу (способи подолання лісових завалів, буреломів,
скупчень валунів тощо);
• рух через болото, способи його подолання;
• способи подолання водних перешкод (убрід, по камінню, по містках, „маятником”, за допомогою навісної переправи).

3.3. Туристський побут.
Організація харчування під час подорожі (6 год)
Загальні вимоги до місць привалів і ночівель у походах: безпечність, зручність, наявність питної води та дров. Вибір місця, планування табору, розподіл обов’язків. Протипожежна безпека, типи вогнищ та їх призначення. Порядок та чистота в місцях привалів та ночівель.
Режим харчування та водосолевий режим у подорожі. Калорійність, поживність, смакові якості та різноманітність харчування.
 Практичні заняття.
Встановлення наметів. Улаштування місця для вогнища. Розпалювання вогнищ різного типу. Приготування їжі в польових умовах.

РОЗДІЛ ІV.

ФІЗИЧНА ПІДГОТОВКА ТА БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ (28 год)

4.1. Фізична підготовка. Спортивні ігри (22 год)
Вимоги до фізичного стану юних туристів-краєзнавців. Загальна та спеціальна фізична підготовка як фактор попередження і профілактики захворювань, травм, нещасних випадків. Ранкова гімнастика - один з факторів фізичної підготовки юних туристів-краєзнавців. Основи техніки оздоровчого бігу. Забезпечення безпеки на заняттях. Спортивні ігри.
Практичні заняття.
Розучування техніки оздоровчого бігу, правильного дихання. Біг на 50 та 100 метрів, спеціальні бігові вправи, стрибки у довжину, через перешкоди.
Удосконалення техніки метання м’яча, гранати. Відпрацювання гімнастичних рухів з предметами. Участь у ігрових видах спорту - баскетболі, футболі, гандболі. Прийоми дій з партнером та протидії з суперником у відповідній грі, проведення естафет.
Вдосконалення техніки різних видів плавання.
Одноденний похід.

4.2. Правила санітарії та гігієни. Перша (долікарська)
медична допомога (6 год)
Правила особистої гігієни (догляд за шкірою, зубами, чистота ніг тощо). Гігієна одягу та взуття (правильний вибір взуття та одягу).
Гігієна харчування та водосолевий режим. Профілактика захворювань і травмувань під час подорожі.
Допомога при травмах і захворюваннях, що виникли через неправильні дії туристів (опіки, рани, порізи, отруєння).
Потертості, мозолі, переломи та їх види, вивихи, розтяги, струс мозку, забиття голови, живота, грудей.
Гостра судинна недостатність, непритомність, шок.
Види кровотеч. Правила та техніка накладання джгута. Похідна аптечка.
Практичні заняття.
Накладання пов’язок, шин при різних типах переломів, вивихів, розтягів, забиття тощо.
Виготовлення нош, способи транспортування потерпілого, техніка реанімації. Допомога при травмах та отруєнні травами, грибами.

РОЗДІЛ V.
ПІДСУМКОВЕ ЗАНЯТТЯ (2 год)

Підведення підсумків роботи гуртка за рік. Відзначення кращих вихованців гуртка за підсумками навчання. Завдання на літо.

5.1. Багатоденна туристська геолого-краєзнавча подорож
Підготовка та проведення туристської геолого-краєзнавчої подорожі як форми комплексного закріплення та реалізації набутих вихованцями знань, умінь та навичок у навчальному році (проводиться поза сіткою навчальних годин та, як правило, під час літніх канікул).

Прогнозований результат
Учні повинні знати:
• основні поняття з геології;
• значення геології в розвитку господарства України;
• геологічні пам’ятки, історію геологічного розвитку, тектонічні структури та корисні копалини рідного краю;
• найпростіші методи пошуку корисних копалин;
• основні методи геологічних досліджень;
• основні види геологічних спостережень, які можуть здійснюватися в туристському поході та інструменти (прибори), які при цьому застосовуються;
• елементи петрографії та мінералогії;
• туристські можливості України та окремих регіонів;
• правила підготовки та написання учнівської пошуково-дослідницької роботи;
 • правила безпеки учасників туристських походів та змагань, при подоланні перешкод, організації біваку;
• права та обов’язки учасників подорожей та змагань;   
• основні положення Правил проведення туристських подорожей з  учнівською та студентською молоддю України та Правил змагань зі спортивного туризму;
• основні види перешкод;
• основи тактики туристського походу;
• особливості організації біваку;
• вимоги до організації харчування туристів.

Учні повинні вміти:
• виконувати найпростіші геолого-пошукові роботи;
• працювати з навчальними колекціями мінералів, гірських порід, корисних копалин;
• давати схематичну фізико-географічну та геологічну характеристику району проведення геолого-краєзнавчої експедиції;
• виконувати практичні роботи на відслоненнях;
• вміти вести польову книжку геолога;
• вести геологічну документацію;
• виконувати камеральні та лабораторні роботи;
• орієнтуватися на місцевості за допомогою карти та компасу, проходити маршрут за легендою, картою;
• розробляти маршрути походів та краєзнавчих експедицій;
• працювати з краєзнавчою та спеціальною літературою в архівах, бібліотеках, наукових установах;
• систематизувати зібраний геологічний та краєзнавчий матеріал;
• складати геологічний звіт, виступати з доповідями, рефератами, пропагувати роботу гуртка;
• представляти результати пошуково-дослідницької роботи на конкурсах, конференціях, олімпіадах;
• долати річку вбрід, по колоді, безпечно долати яри, круті трав’яні та піщані схили за допомогою мотузки з перилами, навісної переправі, за допомогою маятника;
• вимірювати відстані та визначати висоту предметів на місцевості різними способами;
• в’язати вузли;
• організувати бівак, розпалювати вогнище;
• складати меню для туристського походу;
• готувати їжу в похідних умовах на вогнищі;
• дотримуватися правил санітарії, гігієни і техніки безпеки;
• бережливо ставитися до обладнання та спорядження;
• оцінювати власні досягнення та досягнення інших гуртківців;
• співпрацювати з ровесниками під час колективної роботи;
• складати певний розділ звіту про краєзнавчу експедицію чи туристський похід, технічний опис маршруту;
• надавати першу долікарську допомогу при травмуваннях.


БІБЛІОГРАФІЯ:
 1. Архангельський М.М., Шебалін О.Д. Тайны земли раскрываются в космосе. – М.: Знание, 1963
2. Аллісон А., Палмер Д. Геологія: переклад з англ. М.: Мир, 1984
3. Андропов В.А. Дыхание земли. Вулканы и землетрясения. – М. : Географгиз, 1963.
4. Бахматов Р.Б. Человек штурмует землю. – М.: - Детгиз 1963
5. Белоусов В.Д. Земля, ее строение и развитие. – М, : АН. СССР, 1963.
6. Бадилевський В.И. Малый атлас руководящих ископаемых. – Л.: Гостоптехиздат, 1962.
7.Вольфсон Ф.И., Лукин Л.И. Что такое рудные месторождения и как их отыскать. – 3- е  издание – М.: Госхеолтехиздат, 1962.
8.Геологічні  пам”ятки  України: у 3-х т./ В.П.Безвинний, С.В.Білецький, О.Б.Бобров та інші і за редакцією В.І.Калініна, Д.С.Гурського, І.В.Антакової. К.: ДІА, 2006.-т.1.-320с.
9. Безпека життєдіяльності туристів, екскурсантів, відпочивальників та працівників туризму (аспекти). - Дніпропетровськ : Промінь, 2002.-115с.
10. Григорович М.Б. Естественные строительные камни и песок. 2-е изд.- М.: Госгеолтехиздат, 1962.
11. Дубровський В.В. Как искать подземные воды. – М.: Госгеолтехиздат, 1962.
12. Камзіст Ж.С., Шевченко О.Л., Гідрогеологія України – К, Інкос, 2009 – 614с.
13. Костов И. Минералогия.  Наука о земле. М.: Мир, 1968
14. Короновський Н.В., Якушова А.Ф. Основы геологии – М., Высшая школа, 1991- 416 с.
15. Крочак М.Д. Литологические особенности отложений глядовской свиты-
Геологічний журнал. – 2008.- № 1 – С. 134-136
16. Лівін А.С. Организация летних екологических експедиций школьников. – Запорожье., Обласна станція юних туристів, 1991.
17. Методические рекомендации по проведению радиометрических наблюдений и шлиховому опробированию в школььном геологическом кружке. – Запорожье: Облсютур, 1990.
18. Орієнтовні навчальні програми туристсько-краєзнавчих обєднань учнівської молоді (За заг. ред. Штангея Ю.В., - К., ІЗМН, 1996. - 368 с.)
19. Палієнко Е. Природоохоронна геоморфологія в Україні. Л.,1997, 58-60 с.
20. Пересадько В.А, Борисенко Л.Я. Шкільний словник-довідник з картографії й топографії. – Харків.: Видав. гр. “Основа”, 2004.– (Бібліотека журналу “Географія”).
21. Правила проведення туристських подорожей з учнівською і
студентською молоддю України / Наказ Міністерства освіти і науки
України від 24.03.2006 237 // Спортивний туризм. - К.:
Федерація спортивного туризму України. - 2006. - № 9 - С. 36
-57.
22. Програма для туристсько-краєзнавчих гуртків позашкільних закладів (кол. укладачів; за ред. Омельченка Д.Г., – К., ІЗМН, 1996. - 124 с.).
23. Сивий М. Мінеральні ресурси Поділля: конструктивно-географічний аналіз і синтез. Монографія-Тернопіль: Підручники і посібники, 2004.- 656 с.
24. Сміт Ф.Г. Физическая геохимия.- М.: Недра, 1968.-474с..
25. Яришева Н.Ф. Природа України - Вища школа ,1996

Від авторського колективу - Скриль І.А. (057) 392-14-82


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Шановні учні, батьки, відвідувачі мого блогу!           Вітаю!  24 серпня  - День Незалежності України! Свободу й правду в Україні Завжди ...