среда, 6 ноября 2013 г.

Мій особистий поглад.


Географія в школі

Наш час пред'являє небувало високі вимоги до тих , хто навчається , і до тих , хто вчить .
Головне - це ефективність уроку , його якість , засвоєння школярами знань і умінь насамперед на навчальних заняттях у школі . Саме недосконалість уроку стає джерелом нераціональних , непосильних для дітей домашніх завдань , віднімає багато часу.
Головна праця дітей - вчення . А щоб воно приносило успіх , треба вчити їх самостійно раціонально працювати , озброювати загально- навчальними  навичками і спеціальними - по окремим предметам.
Надзвичайно важливо розвинути творчі початки в роботі кожного педагога . Саме по собі це не робиться. Одна з головних умов - правильне поєднання єдиних для всіх шкіл норм організації навчальної праці з місцевою ініціативою.
Обов'язок педагога - дійти до кожного учня , знати , чим він живе , чим дихає . До кожного треба знайти свій підхід, щоб виростити людину нового типу, активного громадянина, духовно багатого і морально благородного.
У реалізацію шкільної реформи свій внесок вносять і вчителя географії. Отримувані на уроках географії, екскурсіях, і позакласних заняттях знання та вміння сприяють вихованню наукового розуміння причин неоднорідності природи земної поверхні , особливостей взаємодії людей і навколишнього середовища в різних соціально -економічних умовах , орієнтуванні учнів у сучасному житті людини на Землі .
Географії належить провідна роль в освіті та вихованні школярів.
Ну і , звичайно , головне , про що повинен постійно пам'ятати вчитель географії , - це навчити дітей географічних знань . При цьому завжди треба пам'ятати про підвищення наукового рівня викладання.
У системі шкільного навчання географія  є найважливішим предметом , що розкриває учням матеріалістичну сутність навколишньої природи , її єдність у різноманітних географічних взаємозв'язках .
Загальні географічні поняття і причинні взаємозв'язки потрібно надавати школярам не у вигляді готових визначень , які вони повинні завчити а, слід вести викладання так, щоб дитина на підставі особистих спостережень в природі , практичних робіт, що проводяться на уроці,  екскурсій самостійно робили відповідні висновки.
Вивчення курсу географії повинно : 1) забезпечити учнів у доступній формі знаннями про оболонки Землі, про методи їх дослідження, про основні компоненти природного комплексу і взаємозв'язках між ними; 2 ) поглибити знання про географічні особливості своєї місцевості на більш високому теоретичному рівні (про форми земної поверхні, режимі річок, кліматі, природному комплексі ), 3) познайомити з топографічним планом, з особливостями зображення Землі на глобусі і карті; 4 ) дати загальні відомості про чисельність і зростанні населення земної кулі , расовому складі ; 5 ) сформувати картографічне представлення про розміщення одиничних природних об'єктів , що вивчаються в процесі формування загальних понять , про становище України та відносно інших держав на політичній карті світу , вдосконалювати вміння працювати з картою .
Зміст курсу спирається на краєзнавчу підготовку учнів . Важливі такі питання , як розходження часів року "в північній і південній півкулях ; причини зміни пір року ; вода - розчинник ; гірські породи і корисні копалини , їх властивості, застосування в господарстві ; руйнування , перенесення і відкладення гірських порід ; виникнення  грунту, його властивості; залежність рослин і тварин від кількості тепла , світла , вологи , використання та зміна рослинного і тваринного світу , охорона природних багатств.
Велику роль у засвоєнні географічного матеріалу посідає підготовка з математики . Вона включає в себе поняття про градус , про кути і вимірювання  їх транспортиром , про позитивні і негативні числа, середньому арифметичному , відсотках . Знання з математики підготовлюють учнів до робіт на місцевості з вимірювання відстаней , відносної висоти , визначенню азимутів. З опорою на знання з математики учні легше засвоять поняття про абсолютні висоті, зуміють обчислити середні багаторічні дані за спостереженнями над елементами погоди , зможуть зрозуміти матеріал про насиченість повітря водяними парами , про солоності вод Світового океану.
Зміст шкільного курсу географії, методи навчання та форми його організації повинні забезпечити підготовку учнів до реалістичного  розуміння природних взаємозв'язків і процесів, що обумовлюють їх зміну в часі .

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Шановні учні, батьки, відвідувачі мого блогу!           Вітаю!  24 серпня  - День Незалежності України! Свободу й правду в Україні Завжди ...